Kárászi kirándulás

Kedves Gombásztársak!

A kárászi utunkról a Kascsák házaspár hangulatos beszámolóját olvashatjátok. 

Csütörtökön hajnalban a Mecsek talán legszebb völgyében fekvő kisfalu felé, Kárászra indultunk. Utunkat megszakítva Pécs látványosságaiban gyönyörködtünk egy kisvonatból, majd sétálgattunk a belvárosban. Öt órára érkeztünk Kárászra, a faluházban vártak vendéglátóink helyben gyártott almalével és pálinkával, no meg a felénk áradó kedvességgel. Elfoglaltuk szállásainkat, este egy nyári-lakból átalakított hangulatos kisvendéglőben vacsoráztunk. Itt beszélt a programról Mezei Attila, aki a falu hagyományait is nagy lelkesedéssel kutatja, ápolja, a mi ott eltöltött időket pedig mesterien szervezte és lebonyolította! Köszönet érte Neki és segítőinek! 

1. nap képei 

 

A pénteki gombagyűjtő túra hosszú volt, sajnos gomba kevés. A Cigány-hegyi kilátóból a Mecsek látványa gyönyörű, a vadászháznál elkészített vadpörkölt felséges, a hozzá kínált bor üdítő volt a nagy melegben. 16 km túrázás, némi pihenés és felfrissülés után vezetőnk tanyájára, a Mezei-tanyára mentünk. Népes, négy generációs rezidenciája kincseket rejt a felsorolás teljessége nélkül: korongozó-fazekas műhely, gyapjú készítés szövés-fonás, sváb hagyományokat őrző és gyűjtő eszközök,viseletek szemet-lelket gyönyörködtető összessége, állatok, növények, présház, pince… A pincéknél várt a helyi borászok kis csapata paraszt vacsorával, ami terülj asztalkám volt, de szó szerint. Bőséges, finom, de a szíves látás mindent felülmúlt. Beszélgettünk, bort kóstoltunk. 

2. nap képei 

 

A fesztivál napján előadásokat hallgattunk délelőtt, a szokásos módon zajlott le. Zárása azonban rendhagyó volt a gombász mise miatt. Ebéd után szabad programként élveztük a főzőverseny ételkülönlegességeit /kakastöke pörkölt, puliszka, töltött derelye és egyéb hús félék, köretek / Mi nem főztünk, de a zsűri munkájában részt vett Ragyákné Ibolya. A délután fénypontja a pajtaszínház előadása volt egy parasztház udvarán, szó szerint egy régi pajtának a padlásán kialakított előadótérben. Ez zsúfolásig megtelt. A mű látványos, ötletes, humoros, jól szórakozott felnőtt, gyerek. Mindennek a koronája az esti táncház volt népzenészekkel, néptáncosok irányításával. 

3. nap képei 

 

Vasárnap reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Sajnos a gemenci kirándulásunk meghiúsult, de pótolta ezt némileg a finom bajai halászlé, séta a belvárosban. Este 9-re érkeztünk haza. Ez egy emlékezetes négy nap volt, szívünkbe zártuk a Kárásziakat!!

4. nap képei 

 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: