XIX. Zempléni Gombafesztivál

Az iszonyú szárazság ellenére minden bejelentkezett vendég bizalmat szavazott a rendezvényükre. Igyekeztünk változatos, érdekes és hasznos előadásokat, játékokat, túrákat tervezni, szervezni, finom ételeket tálalni, ezzel meghálálni a kitartásukat, a toleranciájukat, a segítséget... a pálinkákat, likőröket, borokat, rágcsálni valókat... és nem utolsó sorban a jókedvüket.  

Visszatekintés, mi minden zajlott:

  • Benedek Lajos: Az „Év Gombája 2023” jelöltjeinek bemutatása
  • Molnár Edit : Rajtad élősködöm c. előadása
  • Kul-túra Sárospatakon a Várnegyedben. Szatmári Éva megint remekelt a feladatokkal.
  • Helyi termékek bemutatója és vására: a Tepliczky Méhészet méz- és sajtkülönlegességei, a Rita Timkóék, Leskó Gáborné, Bíró Lászlóné termékei.
  • Dima Bálint: Új gombák a Zempléni-hegységből. Ezt kiemelte fontosnak tartom, hisz a Zemplénben talált, Zemplénben, országban és a tudomány számára első találatokból "csemegézett" Bálint. 
  • Borkóstolás: A Bodnár Pincészet és Borház finom borai kerültek a poharakba
  • Szűcs Béla : Három év gombái a Bükk kapujából címmel tartott előadást.
  • Dr Csomai Zita: Gyógyító gombák hatásai és alkalmazásuk c. előadásában nagyon sok hasznos információ kaptunk betegségek megelőzéséről, súlyos betegségek kiegészítő terápiáiról...
  • Túrák a Tengerszemhez, a Fekete-hegyi kilátóhoz, a Kerek-kőhöz, az Amadé várhoz. Fülőke bácsinak és a serénykedő szakácsoknak köszönhető finom vaddisznó pörköltet ehettünk az utolsó est zárásaként.

Cikk folytatása

Erdélyi gombásztábor

Július 15-20. között az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület meghívásának eleget téve vettünk részt Magyarremetén a gombásztáborban. Felsorolni is sok lenne azt a gazdag programot, amivel a 6 napot töltöttük, annak dacára, hogy gomba szinte semmi nem volt. Ami az élményeken kívül nagy hozadéka a tábornak, hogy felfedeztük, nem messze Zempléntől milyen csodálatos hegyek, gombászhelyek vannak. Azt gondolom, megyünk még oda... Most is jó hírét öregbítettük Egyesületünknek. Gécziné Nagy Máriával bemutattuk új könyvünket, Molnár Edit pedig a könyvben található érdekes fajokról tartott nagy elismerést kiváltó előadást, férje, Molnár Rudolf fotói segítségével. Köszönöm még Géczi Istvánnak és Dankó Attilának, hogy sofőrködtek, mindenhová elvittek bennünket, ahova szívünk vágya hívott.

MIGE szakmai napok

Július 1-3. között a Miskolci Gombász Egyesület szakmai napjain áztunk meg a Bükkben, előtte két héttel a Mecsekben volt szerencsénk az égi áldáshoz. Úgy látszik világgá kell menni egy kis esőért... Bár ahhoz már késő volt, hogy számottevő gombát találjunk, de azért a társasági életet nem befolyásolta a soványka fajlista és a látványtúrák is kárpótoltak bennünket. A szombat esti előadásokon - amelyeket Dr. Dima Bálint, Finy Péter és Albert László tartott - pedig legalább fotókon láthattunk érdekes fajokat. A korlátozott létszám miatt az egyes egyesületek 2-3 fővel képviselték a szervezeteket. Mi Dankó Attilával vettünk részt.

Gombabemutató és fotókiállítás Kovácsvágáson

Június 25-én Kovácsvágáson volt jelenésünk, ahol az V. Nemzetközi Párlat és Pálinkafesztivált, valamint a I. Kovácsvágási Gombafesztivált és Főzőversenyt rendezték meg. A "gombabemutatónk" friss gomba fajszámával inkább nem dicsekszem..., - bár a gyönyörű gombafotókat most is megcsodálták - annál inkább a nívós programokról és a nem mindennapi, valóban gombás ételek főzőversenyéről adok hírt. 

Cikk folytatása

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: