Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ának felajánlásával. Zempléni Gombász Egyesület 18446861-1-05

Kul-túra Szent Erzsébet szülőhelyére

Levél a régmúltba:

Kedves Erzsébet!

Nem fogod elhinni, hogy mi történt velünk múlt szombaton.

Van egy kis egyesületünk, melynek neve: Zempléni Gombász Egyesület.

Ez a csapat elsősorban az erdőket, mezőket járja és gyűjti az információkat, közös élményeket, sőt, ha a csillagok állása is úgy akarja, a gombákat közelben és távolban egyaránt. 

Március 15 előtt 1 nappal viszont kultúrára szomjazó kis csapatunk nem a természetet járta, hanem kiváló idegenvezetőnk segítségével megismerhette a Sárospatai Bazilika történelmét és jövőre vonatkozó terveit. Te nyilván nálunk sokkal jobban ismered a részleteket, azt viszont lehet, hogy nem tudod: a középső harangot a Te tiszteletedre öntötték a Sárospataki Római Katolikus Plébánia hívei.

A Bazilika megtekintése után kis csapatunk minden lehetséges kérdésre megalapozott választ adó idegenvezetőnkkel a Szent Erzsébet Házat kereste fel. Hihetetlen élményben volt részünk, megtekinthettük az állandó és időszakos kiállításokat, a könyvtárat, mely tárlatvezetőnknek ad otthont (és munkát) hétköznapjain, megcsodálhattuk a páratlan muzeális gyűjteményt és olyan szinteket is bejárhattunk, amelyek nem állnak ám nyitva holmi „jöttment” turistáknak.

Nem tudom, hallottad-e, hogy a vésett ostyasütőkkel készített finomságokkal a múzeumok éjszakáján kedveskednek a látogatóknak vagy azt, hogy előadássorozatokat szerveznek, illatos fűszereket termesztenek, levendula szüretet tartanak, gyönyörű kertjük pedig számos alkalommal igényes esküvőknek is helyszínül szolgál? Képzeld el, pünkösdkor, akinek van hozzá kedve, hogy részese legyen a felvonulásnak, a Szent Erzsébet Ház egyedülálló ruhatárából még ruhakölteményeket is kölcsönözhet!

Büszke lehetsz szülővárosodra, Sárospatakra, és ezekre a csodálatos történelmi helyszínekre!

Reméljük, hogy a közeljövőben azok is fel tudják majd keresni ezeket a páratlan intézményeket, akik szombaton nem tudtak hozzánk csatlakozni. Sajnos most úgy tűnik, hogy egy ideig nem találkozhatunk egymással. Ezt az időt megpróbáljuk azzal tölteni, amibe eddig nem fektettünk kellő energiát: többet leszünk együtt a családtagjainkkal. Most egy picit megáll a világ. Amikor újraindul, talán bölcsebben, megfontoltabban fogjuk élni a hétköznapjainkat, kevesebb rohanással, minimalizált szeméttermeléssel, pazarló életmódunkat hátrahagyva.

 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: