Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ának felajánlásával. Zempléni Gombász Egyesület 18446861-1-05

XII. Zempléni Gombafesztivál

Sokáig kérdéses volt a XII. Zempléni Gombafesztivál megrendezése. Végül a rendeletek megengedték, a Smaragdvölgyben tárt karokkal vártak, a vendégek igényelték a rendezvényt.  Már "csak" az volt a kérdés, mi képesek vagyunk-e megszervezni. Végül szépen összeállt a csapat. Mindenkinek megvolt a konkrét feladata, amit nagyon korrektül, tisztességgel, odaadással, oldottunk meg. 

Mindezt kik élvezhették? A régi fesztiválozók és bejelentkeztek első "bálozók".Több, mint 100 gombák iránt érdeklődő, 4 évestől 70+-ig, kismamák és kispapák, amatőr és hasgombászok, a magyar mikológia nagyjai, mint Dima Bálint, Albert László, Benedek Lajos, Finy Péter és az új mikológus nemzedék Varga Torda és csapata. 

Mi történt a 4 nap alatt? A 2021 Év Gombája választás, gombafotó kiállítás, Kul-túra Rudabányácskán, két új egyesület (Bakonyvidéke Gombász Egyesület, és Szegedi Gombász Egyesület) bemutatkozása, borkóstolás, gombaszépségverseny, várnéző- és fogyó-túra gomba gyűjtéssel és szúnyog etetéssel, könyvismertetés, fotópályázat hirdetés, fürdőzés, macoksütés, legénybúcsú, előadások  a legújabb kutatásokról, Zemplén ritka és érdekes gombafajairól... Gombakiállítás, amihez szép számmal érkezett anyag. Bár az időjárás miatt talán nagyobb mennyiségre és fajgazdagabb felhozatalra számítottunk, de így is jócskán került a kosarakba étkezési gomba. A fajlista 246 fajt tartalmaz. De ami a számnál is fontosabb, sok védett  és igen ritka faj került elő. Mindez azt bizonyítja, mennyire érdekes, színes, értékes a Zemplén gombavilága. Eseményekről fotók: https://drive.google.com/drive/folders/1IO_l0uk4UpZPQ9VImSHR9NwkTK3szjKK?usp=sharing  

Gombafotókat többen töltöttek fel a facebook oldalunkra. Az egyik résztvevő, Patonai Jánosnak köszönhetően az előadásokat élőben láthatták a facebookon, azóta több ezren nézték meg. 

Hörcsik Diána miskolci barátunk hangfelvételeket készített, amelyeket szintén bárki meghallgathat. Íme: 

Úgy gondolom, minden tekintetben sikeres fesztivált zárhattunk, amely az év első hazai gombászrendezvénye volt.  Köszönet érte a ZGE tagoknak és a résztvevőknek. 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: