Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ának felajánlásával. Zempléni Gombász Egyesület 18446861-1-05

Zempléni Gombász Tábor

Az idén 2. alkalommal szerveztük meg a Zempléni Gombász Tábort gyerekeknek. A gombászpalánták örömmel jöttek, mi izgalommal készültünk, terveztük a programokat, amit végül meg tudtunk valósítani. 

Két előadással Boros Lajos elméletben megalapozta a gombákról és a gyűjtésről szóló ismereteket.  Minden nap volt reggeli torna, túra, kirándulás a közeli erdőkbe, némi gombagyűjtés, gomba szépségverseny, esténként megismerhették az árusítható és védett gombákat. 

Nemezeltek, fontak karkötőt, saját maguk készítették el a legegészségesebb gumicukrot szőlőléből. Felmentünk a Regéci várba, ismerkedtünk Zemplén történelmével. 

Nagy élményt jelentett a Sólyomvár Panzió állatsimogatója, a házigazda Köteles Lászlónak köszönhetően még szamaragolhattak is. Közben az előzőleg, Ica néni vezetésével begyúrt kenyérlángos megkelt, így vacsorára kemencében sült finomságot ehettek a Gombász Presszóban. 

Több gyereknek nagy kihívás volt a csütörtöki egész napos, 17 km-es körtúra: Komlóska, Hercegkút, majd a Pogánykút felé vissza a táborhelyre. A sváb faluban  nagyon finom ebéddel gyűjtöttünk energiát a táv második szakaszának megtételéhez. Csak azzal nem számoltunk, hogy az erdőben támadás ér bennünket és bizony a szúnyoginváziónak "hála", rekordidőalatt futjuk végig a távot. 

Az utolsó napi túra, rendrakás után több gombatotó feladatainak megoldásai által visszajelzést kaptak mit hallottak, tanultak a hét folyamán a gombákról. Nagyon szép és értékes díjakat tudtunk minden résztvevő gyereknek adni, ami még emlékezetesebbé teszi a tábort. Lajos irányításával a búcsú vacsorát közösen főztük majd fogyasztottuk el. 

Mindez köszönhető a táborvezetőnek Boros Lajosnak és a többi felnőtt vezetőnek Czirbusz Katának, Kovács Erikának, Timkó Ritának ...időnként én is ott voltam... és nagyon jól éreztem magam a táborban a gyerekek és kollégák között. 

A tábor a ZGE szervezésében, többünk kemény munkájával, a Magyar Mikológiai Társaság és a Pro Mikológia Alapítvány anyagi támogatásával valósulhatott meg. 

Jövőre újra Zempléni Gombász Tábor.

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: