Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ának felajánlásával. Zempléni Gombász Egyesület 18446861-1-05

Erdélyi gombásztábor

Kedves Gombásztársak!

Bár az idén is izgultunk, hogyan tudunk részt venni az erdélyiek gombásztáborában, de most minden nehézség és korlátozás nélkül sikerült eljutnunk Bikfalvára, "csekély" 12 órás utazás után. Ezen a vidéken még nem jártunk, ezért külön öröm volt felfedezni azokat a gombászhelyeket, falvakat, látnivalókat, amiket eddig csak tervezgettünk. 

Kezdtük szombaton egy külön szervezett, erőt próbáló túrával a Csukás-hegy 1954 m magas csúcsának megmászásával. A komfortzónánkból történő kilépésnek csodálatos jutalma volt a kilátás és a virágzó rododendron valamint a sok különleges virág látványa. 

Vasárnap a helyi vezetőnek köszönhetően dzsungelharcos módjára "gombáztunk" miközben állandó "hopp-hopp"-ozással igyekeztünk a medvéket távol tartani magunktól.

Hétfőn régi álmom vált valóra, amikor a magyar mikológusok által sokat emlegetett Komandóra sikerült eljutni. Valóban különleges élőhely a tőzegláp, a hatalmas fenyvesek. Bár közepesnek mondható a dokumentált gombák fajszáma, de azért egy-két ritkaságot sikerült találni, mint pl. a kénsárga fásgerebent. 

A 4. nap mindig a kirándulás napja. Mi, Dankó Attilával egy rövid sétát tettünk Sepsiszentgyörgy belvárosában, majd felkerestük Kisbaconban Benedek Elek emlékházát, a vízimalmot. Vargyason a bútorkészítő, bútorfestő Sütő család 17. generációjához tartozó 11 éves Miklós mutatta be a családi kiállítást. Kicsit szomorúan jártuk be a jobb sorsra érdemes csodálatos Daniel-kastélyt, amelynek párja Olasztelken viszont kastélyszállóként működik. 

Esténként előadásokat hallgattunk, új könyvek megjelenésének örültünk, fajismertetésekkel gyarapíthattuk tudásunkat. 

Sorolhatnám és részletezhetném még pl. milyen volt a legjobb kürtöskalács Szentivánlaborfalván, vagy milyen gyönyörűek Bikfalván a még lakott és felújított 1700-as évekbeli udvarházak.... inkább nézzetek bele a fotókba és ha tehetitek látogassatok el erre a vidékre. 

Fotók

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: