Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ának felajánlásával. Zempléni Gombász Egyesület 18446861-1-05

XIII. Zempléni Gombafesztivál 2021.07.29 – 08.01.

Kedvenc számom a 13-as, kedvenc élőlényeim a gombák, tehát izgatottan vártam az idei gombafesztivált. Illett volna úgy írnom, hogy izgatottan szerveztem a Zempléni Gombász Egyesület vezetőivel együtt ezt a számunkra igen fontos esemény, de sajnos nem így volt. A szervezés oroszlánrészét Kőszeginé Tóth Judit elnökünk vitte a vállán ismét. Az én izgatottságom inkább annak szólt, hogy elkészül-e, illetve milyen lesz a fogadtatása a zempléni gombás könyvnek. De ne szaladjunk ennyire előre! Az idei gombafesztivál időpontja, helyszíne nem került meghirdetésre nyilvános fórumokon, mert már így is csodálatosan nagy az érdeklődés iránta, aminek szívből örülünk. A Smaragdvölgy Pihenőpark szabad szálláshelyei már egy hónappal előtte elkeltek, sőt a település szabad szobái is. Július 29-én, csütörtökön vette kezdetét a program. A már ekkor jelen lévő gombászok természetesen nekivágtak az erdőnek, feltérképezve az idei nyári erdőt és gombatermését. Este Benedek Lajos ismertette az „Év gombája 2022” esélyes fajait, majd Molnár Edit tette fel a nagy kérdést, hogy „Van még új (adat) a zempléni nap alatt?”

Másnap a kul-túra kapott főszerepet. A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon kalandoztak a résztvevők a Szatmári Éva gombásztársunk által kijelölt kalandösvényen. Délután a mikóházi völgyeket hódították meg a fesztivál résztvevői Géczi István és Dankó Attila vezetésével. Végül is nagy csalódás senkit nem ért a szegény gomba-találat miatt, mert jó előre tájékoztattuk a vendégeket, hogy környékünkön meglehetősen száraz volt a nyár eddigi része, így bőségre nem számíthatunk a gombák terén. Este Tepliczky Balázs méhész mutatta be mézkülönlegességeit, sőt sajtfinomságait, mesélt a készítésük folyamatáról is. És…! A zempléni gombászok szívében dobpergés következett! Elérkezett a várva várt könyv bemutatása. Gombák Zemplénből – nem csak zemplénieknek! A fele izgalom már lehullt a vállunkról, mert  időben nyomdába került, időben elkészült, sőt időben meg is érkezett a szállítmány (három nappal a fesztivál kezdete előtt). Az izgalom másik felét a bemutató estéjére „tartogattuk” Judittal. Ő kezdte az ismertetést, mint A KÖNYV menedzsere, majd én folytattam, mint a könyv egyik írója, szerkesztője. Bennünket Dr. Dima Bálint szakmai lektor, de azt is mondhatom, hogy társszerkesztő követett. Ez úton is meg szeretném köszönni azt a fantasztikus szakmai munkát, melyet beletett a zempléni gombás könyv elkészültébe. Itt megjegyzem, hogy a könyv kinézetét, tárgyi mivoltát sikerült teljes titokban tartanunk a gombászcsapat előtt. Judit kulcsra zárt ajtaja őrizte a több száz kötetet, mely arra várt, hogy a készítők, fotósok tiszteletpéldánya, a helyi és messziről érkezett gombászok legújabb „zsákmánya” legyen. Ezekben a pillanatokban azt sem bánta senki, hogy nincs is igazán sok gomba a környéken idén. Valaki meg is jegyezte félhangosan, hogy milyen könyvbemutató, ahol nem is látni egy darab könyvet sem?! Aztán csak előkerült a könyv, amit úgy láttunk, mindenki örömmel fogadott.

Szombaton indultak a nagy gombásztúrák. Öt csapat, öt irányba indult, hogy találjon valami olyat, ami még nem volt megtalálva Zemplén és Abaúj térségében, valami izgalmas, számunkra új fajt. A túrák mindig jó hangulatúak, hiszen sokszor olyan személyek kirándulnak együtt, akik évente egyszer, ilyenkor találkoznak, de régi barátokként cserélnek eszmét természetről, gombákról. A gomba szépségverseny idén a legszebb lemezes kategóriában lett meghirdetve, ami lényegében garantálta, hogy az asztalon szebbnél szebb, főként galambgombákat és piruló galócákat látunk majd. A vacsorát követően Benedek Lajos tartott előadást a gombákat jelző növényekről, amiből ismét meggyőződhettünk, hogy mennyire összefügg minden a Földön. Ezt követően a szépségverseny eredményhirdetése következett. Este a Rock Dealer együttes koncertje pörgette tovább a hangulatot, melyre néhányan táncra is perdültünk.  A Zempléni Gombafesztivál már régóta nem csak a gombák iránti szeretetről szól, hanem a barátságokról, találkozásokról, szakmaiságról, kirándulásokról, és még ki tudja mi mindenről, ami miatt az a 150 ember összejön ezen a négy napon… és összegyűjt 170 gombafajt.

A vasárnap mindig a levezető túráé, a búcsúé, és azé a mondaté, hogy jövőre ugyanitt!

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: