A süni gombás kalandjai

Egyszer, egy nagy, kerek erdő mélyén egy Samu nevű süni az erdőben botorkált. Az otthonából indult el keresni valami ennivalót, mert bizony nagyon éhes volt. Nemsokára talált is egy szép, nagy kerek gombát, ami nagyon-nagyon ízletesnek tűnt…..Elgondolkodott:  - Milyen jó is lehet az íze! Ám amikor közeledett a gomba felé, hirtelen a tüskéje megszúrta és kidurrant. A gomba spórája ellepte a sünit és alig látott valamit tőle, majd futásnak eredt, nehogy még jobban el kezdje marni a szemét. Ment tovább az erdőben és nemsokára meg is lett az eredmény, mert talált egy szép, nagy, piros gombát. Erre már jobban figyelt és megpróbált óvatosabban közeledni, nehogy ez is kidurranjon. Ám ezt is megszúrta véletlenül, de ez már nem durrant ki szerencséjére. Beleharapott és egyszerre olyan ízek kerültek a szájába, amikről nem is gondolt, hogy léteznek. Elhatározta, hogy hátára veszi és elviszi haza. Ám annak érdekében, hogy meg ne próbálják ellopni, inkább egy számára jól ismert, titkosabb úton kezdett el hazafelé menni. Az úton sok állatot látott, aminek nem örült, mert félt, hogy ellopják a gombáját. 

Ment-mendegélt tovább, amikor arra lett figyelmes, hogy a szája kiszáradt. Nézett le, fel, össze, vissza, jobbra, balra, amikor meglátott egy tavat. Gondolta lemegy a tóhoz inni, ám amikor lehajtotta a fejét, hirtelen a gomba lecsúszott a tüskéjéről, majd belegurult a tóba. Samu elkezdett jajveszékelni: -„Valaki segítsen, kérem beleesett a gombám a vízbe”!  Nem jött senki a segítségére. Amikor látta, hogy senki nem segít, akkor fogta magát és elkezdett gyűjteni faágakat, fűszálakat és eszkábált magának egy tutajt. Tán egy óra is eltelt, mire végzett. Amint kész lett, betolta a vízbe és indult is a gombáért. Amikor már majdnem odaért, a gomba úgy megszívta magát vízzel, hogy a süni nagy bánatára elsüllyedt. A süni szomorúan úsztatta a partra a tutajt és azt gondolta:

-„Minek is időztem ennyit ezzel a szánalmas tutajjal, amikor a gomba így is elmerült”.

A süni szomorúan elindult hazafelé. Közben eleredt az eső. Ahogy mendegélt, többször is megcsúszott a lába és orra bukott. Nem sok idő elteltével elállt az eső és elvonult a vihar.

Egy kevés időre megállt pihenni, mert a hosszú út közben nagyon elfáradt, s gondolta alszik 1 órát. Aztán ebből az 1-ből 2, 3, 4, 5 és végül 6 lett. Éberen folytatta az utat hazafelé, amikor megpillantott egy gombát. Azt hitte káprázik a szeme, mert pont ugyan olyan volt, mint ami elsüllyedt. Nagy örömmel futott oda mellé és vette fel a hátára. Amikor körülnézett, olyat látott, amitől elállt a lélegzete. Telis-tele volt az ösvény gombával. Tudta, hogy az elkövetkezendő hetekben szinte csak innen fogja szerezni ételét. Ennek nagyon örült és boldogan ballagott hazafelé.

Amikor már majdnem hazaért látta, hogy egy nagy folyó van előtte. Nem is tudta mit tegyen, hogy menjen át. Messze látott egy kidőlt fát, ami pont ideális volt a rajta való átkelésre. Hosszú időbe telt, amíg hazaért, de megérte, mert otthon nagyon finom gomba levest csinált a gombából. Nagyon ízlett neki, még a barátait is meghívta, hogy megízlelhessék. Mivel a barátok követelőzően kértek még, így a süninek el kellett menni, szedni ebből a felséges gombából. Majd faggatni kezdték, honnan van ez a gomba és ő végül elárulta nekik, hogy a folyó túl oldalán, egy ösvényen találta őket. Megköszönték a finom ételt és hazamentek.

A süni telített hassal feküdt le, olyan jókat álmodott, hogy ihaj. A gombát úgy megszerette, hogy azóta másoknak is csak ezt ajánlja. 

Remélem ti is szeretitek a gombát! Ha nem, egyszer kóstoljátok meg és ti se akartok majd azután mást enni!

 

Nyomtatás E-mail