Fenyő-pereszke

Magyar név: Tudományos név:  
Fenyő-pereszke Tricholoma myomyces (pers.) J. E. Lange  

Nemzetség: Pereszkék

Család: Pereszkefélék


Kalap: 2-10 cm átmérőjű, világos-, vagy sötétszürke, szürkésbarna, széle gyakran halványabb, behasadozha, fiatalon kúpos, majd kiterül, a közepén többnyire kúpos marad. Vékony húsú, felülete száraz, nemezeses finoman szálas pikkelyekkel borított.

Lemezek: foggal a tönkhöz nőttek, hasasak; szürkésfehérek, majd halvány hamuszürkések, nem sárgulnak! Spórapor színe: fehér.

Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag; hengeres vagy lefelé vékonyodó, fehéres vagy szürkés; felülete finoman szálas.

Hús: vékony, törékeny; fehéresszürke, szürke; szaga nem jellegzetes, nem lisztszagú, és ízű; íze kissé csípős.

Előfordulás: szeptembertől novemberig (néha tavasszal és nyár elején is) kéttűs fenyő (erdei- és feketefenyő) alatt növő, gyakran tömegesen megjelenő faj.

Étkezési érték: ehető, árusítható.

Hasonló fajok: a mérgező csillagspórás susulykával, párducpereszkével, a nem ehető széleslemezű fülőkével és az ehető sárguló pereszkével téveszthető össze.

Megjegyzés: ehető, bár vékony húsú, ezért kevésbé kiadós. Helyenként nagy mennyiségben gyűjthető.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Egyéb dokumentumok

UA-50943254-1