Fehértejű keserűgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Fehértejű keserűgomba Lactarius piperatus (L.: Fr.) Gray  

Nemzetség: Tejelőgombák

Család: Galambgombafélék


Kalap: 5-15 (20) cm széles fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz, széle sokáig aláhajló fehéres, krémfehér, idősebb korban okkerbarnán foltosodik, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.

Lemezek: a tönkre lefutók, nagyon sűrűn állók, keskenyek; fehérek vagy krémszínűek, idősebb korban okkerbarnásan foltosodhatnak.

Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, a töve felé elvékonyodó; fehéres, okkerbarnán foltosodó; felülete csupasz, kissé egyenetlen.

Hús: kemény, pattanva törik; fehér színű tejnedvet ereszt; szagtalan, égetően csípős ízű.

Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőkben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.

Étkezési érték: csak sütve fogyasztható.

Hasonló fajok: összetéveszthető a nem ehető pelyhes és rózsáslemezű keserűgombával és az ehető földtoló galambgombával.

Megjegyzés: speciális módon, sütve fogyasztható. Szalonnával, juhtúróval együtt sütve fogyasztják. Hazánk egyes részein nagyon kedvelik.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 
 
 

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1