Farkastinóru

Magyar név: Tudományos név:  
Farkastinóru Boletus calopus Fr.: Fr.  

Nemzetség: Vargányák, tinóruk

Család: Tinórufélék


Kalap: 5-15 cm átmérőjű; eleinte félgömb alakú, majd kiterül, sokáig begöngyölt szélű; szürkésokker, szürkésbarna; fiatalon nemezes felületű, matt, majd csupasszá válik.

Termőréteg: fiatalon szűk pórusú; citromsárga, krómsárga majd zöldessárga, zöldes, nyomásra azonnal kékeszöld lesz. Spórapor olívokker színű.

Tönk: bunkószerű; csak a csúcsán sárga. Lefelé meggyvörös (kifakulhat); felületén felül sárga alul vörös hálózatos rece látható.

Hús: vastag, eleinte kemény, később puha; fehéres vagy halványsárga, sérüléskor kékeszöld lesz; savanykás szagú, keserű ízű. /FONT>

Előfordulás: júniustól októberig, hegyvidéki, erősen kisavanyodott talajú lomb- és fenyőerdőben nő. Hazánkban nem gyakori faj.

Étkezési érték: mérgező, különösen nyersen. Gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

Hasonló fajok: az ehető arany tinóruval, kifakult példányai az Ízletes vargányával téveszthető össze. Jól elkülöníti, hogy a húsa kékül, és keserű ízű.

Megjegyzés: ritka faj, ezért ha megtaláljuk, hagyjuk a helyén, kíméljük.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 1., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1