Fakó szőrgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Fakó szőrgomba Lactarius mairei  

Nemzetség: Tejelőgombák

Család: Galambgombafélék


Kalap: 4-15 cm átmérőjű; eleinte domború, majd kiterül, végül gyengén tölcséresedik, széle sokáig begöngyölt; fakóbarnás, okkerbarnás színű, rozsdás árnyalattal; felülete nemezes, körkörösen sávos, foltos, széle felé puhán szőrös-bozontos, idővel lecsupaszodhat.

Lemezek: tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, sűrűn állók; fehéres-krémszínűek, majd okkeres színűek lesznek.

Tönk: hengeres. Lefelé kissé elvékonyodó; idősebb korban üregesedik; halvány okkersárga színű; felülete sötétebben foltos.

Hús: kemény, törékeny; fehéres színű; tejnedve fehéres; gyümölcsillatú, égetően csípős ízű.

Előfordulás: júniustól októberig, meszes talajú lomberdőkben növő, hazánkban nem ritka gombafaj.

Étkezési érték: nem ehető.

Hasonló fajok: az ehető ízletes és lucfenyvesi rizike, a nem ehető begöngyöltszélű tejelőgomba.

Megjegyzés: Az északi országokban speciális módon elkészítve (többször átmosva, felfőzve ) fogyasztják.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1