Erdei szömörcsög

Magyar név: Tudományos név:  
Erdei szömörcsög Phallus impudicus L.: Pers.  

Nemzetség: Szömörcsögök

Család: Szömörcsögfélék


Termőtest: fiatalon a 3-6 cm átmérőjű, gömbszerű "boszorkánytojás" a föld alatt fejlődik ki. Külső burka bőrszerű, fehéres, alatta puha kocsonyás tapintású, az alján micéliumzsinórral. Később tojás alakúra nyúlik, és piszkosfehér, okkeres színű lesz. Növekedése során a gomba a külső burkot felszakítja, és a szivacsos szerkezetű tönk néhány óra alatt kiemeli a süveget a földből.

Süveg: 3-8 cm magas, 2-5 cm átmérőjű, kissé csúcsos tetején fehéres gyűrűvel, gödörkés felületű, nyálkás, olívzöldes színű.

Termőréteg: a süveg külső gödörkés felületét borítja a dögszagú, zöldes nyálkába ágyazott spóra tömeg. A szagra gyűlő rovarok tejesztik a spórákat.

Hús: A tojás a burok alatt kocsonyás, közepe kemény, szagtalan, íztelen, kifejlődve szivacsos szerkezetű, a süveg undorító dögszagú.

Tönk: 10-20 cm hosszú, 2-5 cm vastag, hengeres, szivacsos állományú, törékeny, belül üreges, fehér színű. Alsó részén bő bocskor található.

Előfordulás: júniustól októberig lomb- és fenyőerdőben, helyenként tömegesen növő gyakori faj.

Étkezési érték: A "boszorkánytojás" a kocsonyás réteg eltávolítása után ehető, később a szaga miatt étkezésre alkalmatlan.

Hasonló fajok: homoki szömörcsög, fátyolos szömörcsög

Megjegyzés: Az átható dögszaga miatt, mellyel a rovarokat magához vonzza, a kezdő gombászoknak is sikerélményt jelenthet, hiszen már messzíről szag alapján felismerhető! 8-)

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1