Cseh kucsmagomba

Magyar név: Tudományos név:  
Cseh kucsmagomba Ptychoverpa bohemica (Krombh.) Boud.  

Nemzetség: Kucsmagombák

Család: Kucsmagombafélék


Süveg: 2-6 cm magas, 1-5 cm átmérőjű, harang alakú, csúcsa tompa, lekerekített, csak a csúcsán kapcsolódik a tönkhöz felülete hosszirányban erősen ráncolt, redős; széle fiatalkorban érinti a tönköt, idősen felhajló lehet; sárga, sárgásbarna vagy vörösbarna színű, szárazon szürkés barnás.

Tönk: 5-15 (20) cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres vagy lefelé vastagodó; fehéres, sárgás színű; felülete sima, sokszor apró, sárgás, sárgásbarna szemcsék díszítik; belseje fiatalon vattás, később üregesedő. Mindig együregű.

Termőréteg: a süvegrész redős, ráncolt külső felületét borítja. Spórapor krémszínű.

Hús: törékeny, nedvdús; fehéres színű; szagtalan és íztelen.

Előfordulás: márciustól áprilisig, lombos erdők talaján, folyóparti ligeterdőkben, főleg meszes talajon, bokros, nedves területen növő, helyenként gyakori faj.

Étkezési érték: ehető, árusítható, de könnyen romlik és nyersen fogyasztva allergiát okozhat, ezért jól süssük, főzzük meg.

Hasonló fajok: a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba, amelynek a süvege a tönkkel a süveg felénél, alsó harmadánál nő össze.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! , Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1