Citromgalóca

Magyar név: Tudományos név:  
Citromgalóca Amanita citrina (Schaeff.) Pers.  

Nemzetség: Galócák

Család: Csengettyűgombafélék


Kalap: 3-10 cm átmérőjű. fiatalon domború, majd ellaposodik; halvány citromsárgás, néha fehér; felülete fehéres vagy sárgásbarnás letörölhető pettyekkel díszített, néha csupasz.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek, idővel sárgásfehér színűek lesznek; élük finoman csipkézett. Spórapor fehér, amiloid.

Tönk: 7-12 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag; fehéres, halvány citormsárgás; gallérja lelógó, halványsárgás; bocskora nincs, a tönk alján nagy, párkányszerűen peremes gumó van.

Hús: puha, vizenyős,; fehéres kissé retek-, vagy dohos csírázó burgonyára emlékeztető szagú, kellemtlen ízű.

Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő gyakori faj.

Étkezési érték: gyengén mérgező. Szívműködést gyorsító bufotenint (varangymérget) tartalmaz, mely sütés főzés hatására elbomlik.

Hasonló fajok: összetéveszthető a halálosan mérgező gyilkos galócával (Amanita phalloides) az ehető akác-pereszkével, (Floccularia rickenii) és a gumós csiperkével (Agaricus essettei).

Megjegyzés: mikorrhizás faj.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 1., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1