Barnulóhúsú galambgomba

Magyar név: Tudományos név:  

Barnulóhúsú galambgomba

Russula xerampelina (Schaeff.) Fr.

 

Nemzetség: Galambgombák

Család: Galambgombafélék


Kalap: 5-12 cm átmérőjű kalapja fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, végül kissé bemélyed, színe sötét borvörös, széle kárminpiros, közepe gyakran feketésvörös, néha okkeres-olív foltokkal. Felülete nedvesen tapadós, szárazon matt.

Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók. Fiatalon krémszínűek, majd krémokkeresek lesznek, nyomáshelyeken megbarnulnak. Élük a kalap széle felé gyakran bíborvörös. A sporapor okkerszínű.

Tönk: 4-8 cm hosszú, 1,5 - 3 cm vastag; hengeres; kárminpiros színű, az érintés helyén okkerbarnásra változik; felülete ráncos.

Hús: merev; fehér, megvágva okkerbarna, piszkosbarna színű lesz, vas-szulfátra zöldül; heringszagű, enyhe ízű.

Előfordulás: júliustól novemberig; elsősorban savanyú talajú fenyőerdőben, ritkábban lomberdőben bükk alatt növő nem ritka faj.

Étkezési érték: Ehető. A kellemetlen halszag elkészítésekor eltűnik.

Hasonló fajok: a cédrusszagú galambgomba (Russula badia) és a lángvöröstönkű galambgomba (Russula rhodopoda) csípős ízűek.

Megjegyzés: Halszaga gyakran csak a idősebben, vagy a gyűjtés után egy nappal érezhető.Mikorrhizás faj.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!2; Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1