Álgyűrűs pereszke

Magyar név: Tudományos név:  
Álgyűrűs pereszke Tricholoma batschii Gulden  

Nemzetség: Pereszkék

Család: Pereszkefélék


Kalap: 5-10 (15) cm széles, világos vagy sötétebb vörösbarna, széle halványabb, húsos, felülete ragadós, csupasz vagy benőtten szálas, szárazon fénylő.

Lemezek: tönkhöz nőttek, fehéresek, idővel rozsdafoltosak lesznek. Spórapor fehér színű.

Tönk: vastag, vörösesbarnás színű, a csúcsa fehéres, amelyet éles határvonalú, gallér formájú nyálkás zóna különít el a tönk többi részétől.

Hús: fehéres, kissé barnulhat;lisztszagú, íze lisztszerű és keserű.

Előfordulás: szeptember - november; fenyvesekben vagy vegyeserdőkben, különösen kéttűs fenyők alatt terem; hazánkban helyenként gyakori gombafaj.

Étkezési érték: nem ehető, keserű íze miatt fogyasztásra alkalmatlan.

Hasonló fajok: kesernyés pereszke, óriás pereszke, nyakörves pereszke, szenesedő pereszke.

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1