Álcsillaggomba

Magyar név: Tudományos név:  
Álcsillaggomba Geastrum melanocephalum  

Nemzetség: Csillaggombák

Család: Csillaggombafélék


Termőtest: 7-20 cm átmérőjű; kezdetben gömbölyded, hagyma formájú, majd a bőrszerűen szívós, külső burok a vele összenőtt belső burokkal együtt a termőtest csúcsától kezdve csillag alakban felreped 5-7 lebenyre; a belső burok barna, pelyhes maradványa a lebenyek belső oldalára tapad, ahonnan később eltűnik; a felnyílás után a termőtest sötétbarna, gömbölyded alakú belseje csupaszon marad.

Termőrész: fiatalon a termőtest belsejében található, a külső és a belső burok egyszerre történő felnyílása után a feketés, szétporló, gömbölyded alakú spóratömeg szabadon marad vissza. Spórapor feketésbarna.

Hús: fiatalon, felnyílás előtt puha vattaszerű, fehéres; felnyílás után feketés, porzó; nincs különösebb szaga és íze.

Előfordulás: májustól októberig ligetes, humuszos talajú lomberdőkben, bokros helyeken, gyakran száraz területeken növő hazánkban ritka gombafaj.

Étkezési érték: nem ehető.

Megjegyzés: jellegzetes termőteste alapján könnyen felismerhető. A vékony belső burok, amely fiatalon az éretlen spóratömeget veszi körbe, a külső burokkal összenőve széthasad, miközben magával húzza a feketésbarna színű termőrész egy külső, vékony rétegét is. A lebenyek felületét ezért látjuk nemezesnek és sötét színűnek.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 2, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1