Aprópikkelyű pereszke

Magyar név: Tudományos név:  
Aprópikkelyű pereszke Tricholoma imbricatum (Fr.: Fr.) P.Kumm.  

Nemzetség: Pereszkék

Család: Pereszkefélék


Kalap: 3-8 cm széles barnás, vörösesbarnás, felülete nem tapadós, bőre fiatalon többnyire sima, majd parányi pikkelykékre felszakadozik, közepe jellegzetesen púpos

Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehéres-krémszínűek, idősödve rozsdafoltosak lesznek Spórapor fehér színű.

Tönk: 6-9 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, orsószerű, alja gyakran elvékonyodő, barnás színű,csúcsa felé fokozatosan halványodik (nincs éles színátmenet), felülete kissé pikkelykés lehet.

Hús: fehér, a tönk bázisa felé barnuló; szaga nem feltünő, nem lisztszerű, enyhe ízű, de időnként kesernyés is lehet. .

Előfordulás: szeptember - november; fenyő- vagy vegyeserdőben, főleg kéttűs fenyő alatt, néha lucosban.

Étkezési érték: nem ehető, kesernyés ízű

Megjegyzés: nem ehető.

Hasonló fajok: szakállas pereszke, vörösfenyő-pereszke (T. psammopus) kisebb termetű, sárgásbarna színű, kalapja, tönkje pikkelykés, keserű ízű, vörösfenyő alatt nő, hazánkban ritka, nem ehető faj.

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1