Gumós csiperke

Magyar név: Tudományos név:  
Gumós csiperke Agaricus essettei Bon  
Egyéb nevei:     
Gumós csiperke Agaricus abrptibulbus  

Nemzetség: Csiperkék

Család: Csiperkefélék


Kalap: 6-14 cm átmérőjű; fiatalon kissé szögletes alakú, majd kiterül; fehéres, nyomásra gyorsan sárgul, idősödve narancsos színű lesz, felülete selymes vagy benőtten szálas.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsásak, majd feketésbarnásak lesznek. Spórapor sötétbarna színű.

Tönk: hengeres, görbült, a tövénél gumószerűen megvastagodott, fehér, nyomásra sárgul, idősödve többé-kevésbé barnul; felülete selymes; gallérja hártyás, gyakran szakadozott, lelógó.

Hús: a termőtest felülete nyomásra sárgul, feltűnően ánizs illatú.

Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőkben, a talajtípusban nem válogat. Gyakori faj.

Étkezési érték: ehető, árusítható.

Hasonló fajok: hasonló hozzá a halálosan mérgező gyilkos galóca (Amanita phalloides), a mérgező citromgalóca (Amanita citrina) és az ehető erdőszéli csiperke.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!1 , Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 
 

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1