Nyírfa-szőrgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Nyírfa-szőrgomba Lactarius torminosus (Schaeff.: Fr.) Gray  

Nemzetség: Tejelőgombák

Család: Galambgombák


Kalap: 4-10 cm széles, közepe bemélyed, rózsa-, lazacszínű, sötétebb, körkörös zónákkal. Felülete főleg a széle felé szőrös-bozontos, pereme sokáig begöngyölt.

Lemezek: először halvány színűek, majd húsvörösek. Spórapor halvány krémszínű.

Tönk: fehéres, halványrózsás, felülete sötétebben foltos-gödörkés; a tejnedv fehér színű marad; égetően csípős ízű.

Hús: fehéres, erősen csípős.

Előfordulás: augusztustól októberig, nyír alatt, erdőkben, parkokban, savanyú talajon, hazánkban nem gyakori.

Étkezési érték: nem ehető.

Hasonló fajok: fakó szőrgomba (Lactarius mairei), fehér szőrgomba (Lactarius pubescens).

Megjegyzés: mikorrhizás; erősen csípős, gyantaszerű anyagokat tartalmaz, amelyek rosszullétet, hányást, hasmenést okoznak. Speciális módon előkészítve (többször átmosva, felfőzve) a méreganyagok eltávolíthatók belőle, ezért egyes országokban így fogyasztják.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 2., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve


 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1