Beszámoló a VI. Zempléni Gombafesztiválról

Az alábbiakban Tusnády Zsanett budapesti tagunk, vendégünk élménybeszámolóját olvashatjátok a Gombafesztiválunkról.


"Beszámoló a VI. Zempléni Gombafesztiválról (2014.08.01-03. Sátoraljaújhely-Rudabányácska)

4 éve már, hogy a ZGE hagyományos nyári gombafesztiválján részt veszek. Eddig sem volt okom panaszra, hiszen a helyszínek, a programok és a társaság is remek alapot adtak egy-egy hosszú hétvégének, ám az idén végre az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket. Olyan gombadömpingben volt részünk, ami a 2010-es évhez hasonló,és amit vélhetően sokáig fogunk még emlegetni.

A résztvevők közül sokan már a 0. napon, csütörtökön elfoglaltuk szállásunkat a rudabányácskai, festői környezetben lévő Smaragdvölgy Pihenőparkban. Már rögtön az első, a házak melletti domboldalban tett mini-gombászat igen bíztató eredménnyel zárult. Röpke 10 perc alatt közel 20 fajjal találkoztunk, köztük elsőként egy csokorra való gyilkos galócával. Felbuzdulva a látottakon másnap délelőtt nekiindultunk a szomszédos hegyeknek és bőven megszedtük az ebédrevalót. A hivatalos program péntek délután 3 felfedező túrával indult, amit este vacsora, a Szilágyi-pincészet borkóstolása és a Hegyalja Népi Együttes néptáncbemutatójakövetett. Aki bírta még, pótvacsoraként a szaletli alatt szalonnázhatott, aki pedig táncos lábának és bulizós kedvének nem tudott ellenállni, az éjszakába nyúlóan mulathatott.

A szombat hajnal ismét a környező erdőben talált bennünket és a kosarakat gyorsan megtöltő megszámlálhatatlan vargánya mellett jutott idő és pixel is a tanulmány- valamint a ritka és védett fajoknak is. Reggelire már vissza is tértünk, sőt Leskó Gabi egész napos újhutai túrájára is beneveztünk. Az első célpont a sokunk számára eddig még csak könyvekből ismert sárga lapátgomba (Spathulariaflavida) élőhelyének felkeresése volt. Aztán még 2 további helyszínen folytatódott a vadászat, így tovább bővíthettük a gombakiállításra kerülő fajok listáját. Visszatérve Rudabányácskára ki-ki benevezhette kedvencét a gombaszépségversenyre. Vacsora után 2 előadást hallhattunk. Elsőként Fődi Attila szemezgetett nemrég megjelent könyvéből, „Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében” címmel, majd Dr. Jakucs Erzsébet vezetett bennünket végig a gombák útján a Földön. Időközben a zsűri is meghozta döntését, legszebbnek Fedor Ica bársonyostönkű cölöpgombája bizonyult. Az este és az éjszaka hátralévő része szokás szerint ismét a szórakozásé volt.

A vasárnapi levezető túra előtt még betértünk az Adorján-völgybe egy szintén nagyon ritka és védett gombafaj, a disznófülgomba (Gomphusclavatus) otthonába egy röpke órás vendégségbe, majd a Hotyka-völgyben megtöltöttük kosarainkat és összecsomagolás után búcsút intettünk a Smaragdvölgynek és vendéglátóinknak.

Igaz, hogy pár programról és jó néhány beszélgetésről vélhetően lemaradtam, mivel a kiállítás végigtanulmányozása és a gombák feldolgozása sok időt vett igénybe. Úgy gondolom (vagy csak azzal áltatom magam), hogy nem voltam ezzel egyedül, hiszen a bennünk évek óta szunnyadni kénytelen tudós- és hasgombászis tombolásba kezdett. J Ezúton is elnézést kérek azoktól, akikkel nem sikerült szót váltanom a hétvége folyamán! Igyekszem majd bepótolni a következő alkalmakon.

Hála és köszönet a szervezésért az ZGE-nek, különösen Juditnak, hogy évről-évre ilyen remek fesztivállal kedveskednek nekünk! Már alig várom a következőt…

Jövőre Veletek (Ugyanitt?)!"


A beszámolót még annyival kiegészítem, hogy folyamatban van a fajlista összeállítása, ami több, mint 250 fajt fog tartalmazni. 

 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: