Hiba

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló fajlista/legyolo_galoca,width=125,height=125,gap_h=22,gap_v=60,caption=1,iptc=1,image_info=1 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Légyölő galóca

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló fajlista/legyolo_galoca,width=125,height=125,gap_h=22,gap_v=60,caption=1,iptc=1,image_info=1 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Magyar név: Tudományos név:  
Légyölő galóca Amanita muscaria  

Nemzetség: Galócák

Család: -


Kalap: 5-20 cm, húsos, csak öregen vékonyodik el, gömb alakúból félgömb, majd sokáig domború, csak öregen kiterülő, felszíne sima, fényes, széle bordás. Színe élénkpiros v. skarlátpiros v. narancspiros, széle lehet világosabb, narancssárgás, felszínén apró, fehér, szabályosan elhelyezkedő, piramis alakú burokmaradványokkal. A fehér burokmaradványok letörölhetőek, az eső is lemoshatja, ezért találhatunk teljesen egyszínű kalapú példányokat is.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehéresek, általában fűrészes élűek. Spórapor fehér színű.

Tönk: 7-25 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, fehér vagy kissé sárgás. Hasonló színű nagy cafrangos, lelógó gallérja van, bocskora nincs, a gumós tönk tövét rücskös övek díszítik.

Hús: puha, vizenyős, fehér, nem színeződik, kalapbőr alatt narancssárgás, vagy sárga, szaga, íze nem jellegzetes.

Előfordulás: augusztustól novemberig, erősen savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj

Étkezési érték: mérgező. Nevével ellentétben csak nagyon kevés muszkarint tartalmaz, legfontosabb méreganyaga az idegrendszerre ható iboténsav, muszcimol és muszkazon. Az elfogyasztás után ½-2 óra múlva idegrendszeri (részegségre emlékeztető) tünetek, gyomor- és bélpanaszok jelentkeznek.

Megjegyzés: az ehető császárgalócával téveszthető össze. Fiatalon is jól felismerhető, mert kettévágva még a zárt termőtesteken is jól látható a kalapbőr narancsos színe. Nevével ellenttében, csak nagyon kevés muszkarint tartalmaz, legfontosabb méreganyaga az idegrendszerre ható iboténsav, muszcimol, és muszkazon. 1/2-2 órás lappangási idő után hányás, légszomj, bódultság, és önkívületi állapot jelentkezik. A mérgezés csak nagyon ritkán halálos kimenetelű.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 1. Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve


{gallery}fajlista/legyolo_galoca,width=125,height=125,gap_h=22,gap_v=60,caption=1,iptc=1,image_info=1{/gallery}

 

Vissza a fajlistához...

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: