Kerti csiperke

Magyar név: Tudományos név:  
Kerti csiperke Agaricus campestris L.: Fr.  

Nemzetség: Csiperkék

Család: Csiperkefélék


Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik, fehéres, okker, ritkán gyengén sárguló, felülete selymes-szálas, kissé barna pikkelykés is lehet, széle fiatalon pelyhes.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fiatalon élénk rózsaszínűek, majd húsvörösek, végül éretten csokoládébarnák. Spórapor sötétbarna színű.

Tönk: karcsú, hengeres vagy orsó formájú, lefelé keskenyedő, fehéres; gallérja vékony, múlékony, lelógó; felülete a gallér alatt kissé pelyhes.

Hús: vastag, puha, fehéres; elvágva nem vagy csak gyengén vörösödik; jellegzetes csiperkeszagú és jóízű.

Előfordulás: májustól novemberig, legelőkön, füves helyeken, sokszor boszorkánykörökben növő, gyakori faj, de a legeltetés visszaszorulásával egyre kevesebb terem belőle.

Étkezési érték: Ehető, kiváló ízű közkedvelt étkezési gomba.

Hasonló fajok: karbolszagú csiperke (mérgező), erdőszéli csiperke, pusztai csiperke

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 1., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve, Jakucs Erzsébet - Gombaszakértői praktikum.

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1