Kékhátú galambgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha (Schaeff.) Fr.  

Nemzetség: Galambgombák

Család: Galambgombafélék


Kalap: 5-15 cm átmérőjű, félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik, közepe benyomottá, széle hullámossá válik. Változatos színű, gyakran foltos, ibolyászöld, ibolyáskék, olívzöld, rózsáslila, felülete finoman benőtten szálas, többnyire matt, fiatalon kissé tapadós.

Lemezek: tönkhöz nőttek, gyakran elágazók, a többi galambgomba fajtól eltérően nem törékenyek, kézzel hajlíthatók, rugalmasak, fehér színűek. Spórapor fehér.

Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, a töve kissé kiegyenesedő, tömör, fehér színű, néha lilás árnyalattal.

Hús: kemény, pattanva törik, fehér, a kalapbőr alatt lilásbíbor színű, szagtalan, dióra emlékeztető ízű.

Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, főleg tölgy és bükk, ritkán lúc alatt növő, hazánkban gyakori faj.

Étkezési érték: ehető, jóízű

Hasonló fajok: papagáj-galambgomba (R. ionochola)

Megjegyzés: Mérgező fajjal nem téveszthető össze. A galambgombák gyűjtésénél általános szabály, hogy kóstoljuk meg a gombát. Ugyanis a csípős ízűek nem ehetők, esetleg mérgezők, csak a nem csípősek fogyaszthatók. A kékhátú galambgomba zöldes kalapú formáját (f. peltereaui) újabban már nem különítik el.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 1,, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1