Kajsza lisztgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Kajsza lisztgomba Clitopilus prunulus (Scop.: Fr.) P.Kumm.  

Nemzetség: Álcölöpgombák

Család: Döggombafélék


Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, bemélyed, végül kissé tölcséressé válik, széle eleinte erősen begöngyölt, majd gyakran hullámos, törékeny, felülete matt, deres, sima, nedvesen tapadós.

Lemezek: mélyen lefutók, szorosan állók, keskenyek; fiatalon fehéresek,, majd rózsaszínűek, végül húsrózsaszínűek lesznek. Spórapora húsrózsaszínű.

Tönk: 2-5 cm hosszú, 0,3-1,5 cm vastag; gyakran oldaltálló, hengeres, fehér; hosszan szálas.

Hús: a kalapban elég vastag, puha, a tönkben szálas; fehéres, erősen lisztszagú és -ízű.

Előfordulás: júliustól - novemberig; lomb- és fenyőerdőben, savanyú talajon, gyakran mohában, ligetes, füves helyeken növő, helyenként gyakori faj.

Étkezési érték: ehető, jóízű, de mérgező fajokkal könnyen összetéveszthető, ezért inkább ne fogyasszuk.

Hasonló fajok: fehéres színű, mérgező tölcsérgombák; a fehér álcölöpgomba (Rhodocybe fallax) rózsás lemezű nem lisztszagú, tölcséres, homoki akácosainkban gyakori, nem ehető faj.

Megjegyzés: Szaprobionta. Csak akkor gyűjtsük, ha biztosan felismerjük.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!1., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1