Júdásfülgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Júdásfülgomba Auricularia auricula-judae (Bull.: Fr.) Wettst.  

Nemzetség: Fülgombák

Család: Fülgombafélék


Termőtest: 2-6 cm átmérőjű, először gömbölyded, majd csésze, fül vagy kagyló formájú, összenőtten lebenyes, olykor teljesen féloldalas, csak egy ponton kapcsolódik az aljzathoz. Külső oldalánál színe vörösesbarnás, okkerbarnás, szürkésbarnás, ritkán áttetszően fehéres, felülete bársonyosan szőrös, nemezes, erősen ráncos, redőzött. Belső oldalának színe sárgásbarna, vörösesbarna, feketés, felülete csillogó, ráncos, redős, széle hullámos, kissé felemelkedő.

Termőréteg: a termőtest belső ráncos, fényes oldalán található. Spórapora fehér színű.

Hús: vékony, kocsonyaszerű, porcos állagú, barna, sötétbarna színű, szagtalan, nincs különösebb íze.

Előfordulás: egész évben megtalálható, élő és elhalt lombosfák anyagán, leggyakrabban bodzafa ágain, de tölgytuskókon és akácon is csoportosan megjelenhet. A zemplénben gyakori gombafaj, jellegzetesen csoportosan nő.

Étkezési érték: ehető, de mivel nincs különösebb íze, nem gyakori étkezési gomba. Távol-keleten hasonló fajokat termesztenek, és a kínai zöldségkeverékek rendszeres alkotója. Szárítás után is jól visszanedvesedik. Pácolva, olajban chips-szerűen kisütve érdekesség.

Hasonló fajok: szalagos fülgomba, és a pihés gyűszűgomba.

Megjegyzés: véralvadásgátló hatású gyógygomba, műtéteknél a műerek falába "építik" be. A neve a monda szerint, onnan ered, hogy Júdás az árulása után (vörös füllel) egy bodzafára akasztotta fel magát. Bazídiumos gomba, a csészegombákhoz való hasonlósága ellenére.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: