Ízletes vargánya

Magyar név: Tudományos név:  
Ízletes vargánya Boletus edulis Bull.: Fr.  

Nemzetség: Vargányák, tinóruk

Család: Tinórufélék


Kalap: 5-25 cm, világos, vagy sötétbarna, néha csaknem fehér, felülete csak nedvesen tapadós, különben szárazmatt.

Termőréteg: fiatalon szűk pórusú; a kalap húsáról könnyen lefejthető; eleinte fehér, majd zöldessárga végül olívzöldes.

Tönk: 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható.

Hús: vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.

Előfordulás: júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

Étkezési érték: ehető. Jól szárítható

Megjegyzés: hasonlít hozzá a mérgező farkastinóru (Boletus calopus), gyökeres tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru (Xerocomus badius).

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!. , Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1