Ízletes rizike

Magyar név: Tudományos név:  
Ízletes rizike Lactarius deliciosus (L.) Gray  
Egyéb név:    
Fenyőaljagomba Lactarius deliciosus  

Nemzetség: Tejelőgombák

Család: Galambgombafélék


Kalap: 4-15 cm széles, kezdetben domború, a közepe kissé bemélyedő, széle begöngyölt, később kiterül, a közepe bemélyed, enyhén tölcséressé válik. Hús, narancsvöröses, narancsokkeres színű, gyarkran körkörös, sötétebb zónákkal, vagy körkörösen elhelyezkedő sötétebb gödrökkel. Felülete csupasz, nedvesen kissé ragadós, nyomásra, vagy idősödve, zölden foltosodnak.

Lemezek: a tönkhöz nőttek, vagy kissé lefutók, sürün állók, elágazók, törékenyek. Narancsszínűek, nyomásra, sérülésre zölden foltosodnak.

Tönk: hengeres, lefelé kissé elkeskenyedő, idősen üregesedik. Színe a kalaphoz hasonló, felülete sötétebben foltosodó.

Hús: kemény, merev, pattanva törik, enyhe ízű, kesernyés utóízű, gyengén gyümölcs illatú. A sérülések során narancssárga színű tejnedvet ereszt, amelynek néhány óra múlva megzöldül.

Előfordulás: június és november között találhatjuk, csak fiatal kéttűs fenyvesekben. A Zemplénben gyakori faj.

Étkezési érték: Ehető, árusítható kiváló ízű gomba. Kesernyés íze elkészítés során elmúlik. Különösen rántva ízletes, bár a Zempléniek gyakran savanyúságot is készítenek belőle. Sajnos gyorsan "kukacosodik".

Hasonló fajok: az ehető lucfenyvesi rizike (Lactarius deterrimus), vörösödőtejű rizike, jegenyefenyő rizike, és a vörösödőtejű rizike, melynek tejnedve kezdettől fogva vörös. A nem ehető fajok közül a begönygyöltszélű tejelőgomba, a fakó szőrgomba (Lactarius mairei).

Megjegyzés: mikorrhizás gomba, kéttűs fenyőkkel létesít mikorrhizás kapcsolatot.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1