Ízletes kucsmagomba

Magyar név: Tudományos név:  
Ízletes kucsmagomba Morchella esculenta (L.)Pers.  

Nemzetség: Kucsmagombák

Család: Kucsmagombafélék


Süveg: 3-10 cm magas, ovális, kerekded vagy kissé tompán csúcsos, felületén az üregeket határoló kiemelkedő bordák szabálytalanok, fiatalon hosszúkásak, idősebb korban szabálytalan, sokszögletű, méhsejtszerű. Ezek felületén található a termőréteg. A süveg együregű, fiatalon szivacsszerű a belseje.

Tönk: lefelé kiszélesedő, gyakran barázdált, fehér, krémszínű felülete szemcsés, együregű.

Hús: törékeny, viasszerű, fehéres, világossárga színű, kellemes illatú és ízű.

Előfordulás: április és május között lomb és vegyeserdőkben, ligeterdőkben, kertekben, semleges, vagy kissé lógos talajokon. A Zemplénben bizonyos években gyakori.

Étkezési érték: ehető, jóízű aromás gomba, ráadásul az első tavaszi gombák közé tartozik, amely nagyobb mennyiségben gyűjthető. Nyersen allergiás tüneteket okozhat, ezért jól süssük, főzzük meg.

Hasonló fajok: hegyes kucsmagomba (Morchella conica) és a fattyú kucsmagomba (Mitrophora semilibera).

Megjegyzés: a tömlősgombák közé tartozó faj, a termőréteg csésze alakú, melyek a kucsmagombáknál a süveg külső felületén található, méhsejtszerű üregek formájában.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1