Gumós tuskógomba

Magyar név: Tudományos név:  
Gumós tuskógomba Armillaria gallica  
Egyéb nevei:    
Sárgapelyhes tuskógomba Armillariella bulbosa  

Nemzetség: Tuskógombák

Család: 


Kalap: 2-12 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet, gyakran púpos, idősen sokszor bordázott, sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna, közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel díszített.

Lemezek: a tönkre kissé lefutók, vékonyak, krémszínűek, rozsdabarnán foltosodnak-

Tönk: bunkó formájú, töve erősen megvastagodik, sárgás vagy barnás színű, fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.

Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben szívós, sárgásfehér, jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.

Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomberdőben, talajon egyesével növő, elég gyakori faj.

Étkezési érték: kalapja ehető, árusítható, nyersen mérgező, 20 percig főzni (sütni) kell.

Hasonló fajok: összetéveszthető a csoportosan, fán növő, ehető gyűrűs tuskógombával (Armillaria mellea) és a gallértalan, ehető csoportos tuskógombával.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 2

 
 

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1