Pisztricgomba

Magyar név: Tudományos név:  
Pisztricgomba Polyporus squamosus (Huds.) Fr.  

Nemzetség: Likacsosgombák

Család: Likacsosgombák


Kalap: 5-40 (60) cm széles, világossárga, okker vagy krémszínű, felülete körkörösen elrendezett sötétebb, rányomott pikkelyekkel díszített. félkör, vese- vagy nyelvalakú, közepe kissé bemélyedő, köldökös, széle felé elvékonyodó, sokszor behajló, vastagsága 1-4 cm.

Termőréteg: fehéres, majd okkeres, a pórusok tágak, szabálytalanul szögletesek, a tönkre lefutók. A spórapor fehér színű.

Tönk: a kalaphoz hasonlóan fehér, vagy sárgásfehér, a töve feketés. Általában oldalt álló, rövid, görbe, felülete hálózatosan recés.

Hús: fehér, krémszínű, fiatalon rugalmas, később szívós-rostos, fásodó. Liszt- vagy lisztes-uborkaszagú, és ízű.

Előfordulás: áprilistól októberig elhalt, ritkábban élő lombos fák törzsén növő hazánkban gyakori faj.

Étkezési érték: fiatalon ehető, azonban már ilyenkor is rágós, szívós, sokáig kell főzni.

Hasonló fajok: a védett olaszgomba amely kisebb termetű, és a tönk alja nem fekete.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1