Párducgalóca

Magyar név: Tudományos név:  
Párducgalóca Amanita pantherina (DC.: Fr.) Krombh.  

Nemzetség: Galócák

Család: Csengettyűgombafélék


Kalap: 4-10 cm széles, világos- szürkés- vagy sötétbarna, ritkán fehér is lehet, felöletén letörölhető, fehéres pettyekkel. Fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, széle bordázott.

Lemezek: fehérek, sűrűn és szabadon állók, felkanyarodók. Spórapora fehér színű.

Tönk: fehére, vastag, hengeres, a talajban mélyen ülő, bocskora nincs, helyette párkányszerűen peremesen gumós alja fölött több pelyhes övszerű zóna látható.

Hús: fehér, puha vizenyős,néha retekszagú, kissé édeskés ízű.

Előfordulás: júniustól novemberig többnyire savanyű talajú lomb és fenyőerdőkben növő gyakori faj.

Étkezési érték: mérgező. Fogyasztása után 1/2 -3 óra múlva a részegséghez hasonló tünetek jelentkeznek. Hányás hasmenés nincs. az idegi kimerültség után 10-15 órás mély alvás következik, majd a beteg gyógyultan ébred. Méreganyaga az iboténsav. A mérgezés csak ritkán végződik halállal.

Hasonló fajok: az ehető szürke galóca , és a piruló galóca melyeknek a kalapszéle nem bordázott, a szürke galóca gallárja bordázott, a piruló galóca pedig pirul.

Megjegyzés: mérgezési tünetei miatt mélán érdemelte ki a "bolondgomba" nevet.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához.

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1