Sárga rókagomba

Magyar név: Tudományos név:  
Sárga rókagomba Cantharellus cibarius Fr.: Fr.  

Nemzetség: Rókagombák

Család: Rókagombafélék


Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül tölcséressé válik. Széle kezdetben begöngyölt, később hullámos lesz, felülete gyakran kissé egyenetlen. Élénksárga, világossárga, idősebb kórban kifakulhat.

Termőréteg: mélyen a tönkre lefutó, eres, ráncos vagy lemezszerűen erezett, sokszor villásan elágazó. Spórapor krémsárgás.

Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag, tömör, lefelé elkeskenyedő, a kalapnál kissé világosabb színű.

Hús: vastag, tömör, fehéres, a kalapbőr alatt világossárga, jellegzetesen gyümölcsillatú (kajszibarack), nyersen kissé csípős utóízű.

Előfordulás: júniustól - novemberig, főleg savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

Étkezési érték: kiváló, ehető gomba. Szárításra, fagyasztásra kevésbé alkalmas.

Hasonló fajok: a mérgező világító tölcsérgombával, Mérges pókhálósgombaval és az ehető rozsdasárga tölcsérgombával, sárga gerebengombával téveszthető össze.

Megjegyzés: az utóbbi évtizedekben visszaszorulóban van, kímélendő.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1