Kései laskagomba

Magyar név: Tudományos név:  
Kései laskagomba Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) P. Kumm.  

Nemzetség: Laskagombák

Család: Laskagombafélék


Kalap: 4-15 (30) cm átmérőjű, szürkésbarnás, acélszűrke, acélkék színű idősen kifakul. A színe annál sötétebb minél hidegebb időben fejlődik ki. Fiatalon domború, majd ellaposodik a felülete száraz.

Lemezek: tönkre lefutók, sűrűn állók, fehéresek. Spórapora fehér színű.

Tönk: rövid, fehér színű, felülete többé kevésbé pelyhes-szőrös, alja vattás, többnyire oldaltálló.

Hús: a kalapban rugalmas, a tönkben kemény, szívós, szaga és íze nem jellegzetes.

Előfordulás: októbertől decemberig, enyhe teleken akár február márciusban is megjelenhet, többnyire elhalt lombos fák tuskóján, rönkjén. Általában csoportosan terem, sokszor még álló száraz fákon, esetleg nagy magasságokban is. Érdemes tehát felfelé is nézni gombázás közben. A kagyló alakú, oldalt álló termőtestek egymás fölött helyzekednek el, így alulról jól láthatóak a fehér lemezei.

Étkezési érték: jó ízű, ehető gomba, nagy mennyiségben termesztik is. Magyar kutatók is jelentős szerepet játszottak a nemesítésében, és dolgoztak ki egy nagyüzemi módszerek között is használható termesztési módszert, a HTTV eljárást.

Hasonló fajok: nyári laskagomba

Megjegyzés: Érdemes a lelőhelyeket megjegyezni, mert a következő évben ismét számíthatunk zsákmányra, és a hideg idő beköszönte után indulhatunk is, mivel a termőrefordulásához hideghatás szükséges.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!, Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

Vissza a fajlistához...

Dokumentumok

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1