Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ával! Zempléni Gombász Egyesület : 18446861-1-05

2017.03.15. Békales a Smaragd-völgyben

Írta: Szatmári Éva.

Március 15-én délután – az 1848-as megemlékezések után – indultunk békalesre Rudabányácskán a Smaragd-völgyben, Hegyessy Gábor vezetésével. A hűvös időjárás ellenére kb. 20 fős csapat gyűlt össze, főként egyesületi tagok, de ott volt néhány tanítványom is, akik érdeklődnek a biológia tantárgy iránt. 

Először a horgásztó szélében kerestünk békákat, ők nem mutatkoztak, láttunk viszont többféle pókot és a nedves iszapban nyomolvasást végeztünk (őz, gém?). A tó melletti sekély vízzel borított réten már ráakadtunk békapetékre, amiről rögtönzött kiselőadást is hallottunk. Megfigyeltünk és lefényképeztünk egy gyönyörű kék színű közönséges nünükét. Az erdőbe betérve úgy tűnt, itt még annyira korai a tavasz, hogy nem fogunk semmit látni. A felületes szemlélő valóban csak rügyezésre kész fákat és barna avart látott, azonban a korhadó fák alatt, a patak vizében, az avar rejtekében sok-sok élőlényt fedezhettünk fel. Tüdőfű, százlábúak, csigák, csigapeték, víziskorpió, különböző férgek és természetesen apró gombák kerültek elénk. Ezeket talán nem is kerestük volna, ha teli van az erdő kalapos gombával. Előkerült az idei év első piros (osztrák) csészegombája is. Ráakadtunk a „Koponyák völgyére”, ahol az avarból jó néhány vaddisznókoponya kandikált ki, még agyart is sikerült gyűjteni. 

A két órás séta alatt pedig beszélgettünk, élveztük a viszontlátás örömét és lélekben készültünk a nyári gombagyűjtő kirándulásokra. 

Köszönjük Heggyessy Gábornak ezt az érdekes tanulmányi sétát!

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1