Gombalhé

Írta: Varga Gellért, dátum: .

Anyu a hétvégén gombát főzött. A testvérem, Kamilla méltatlankodott:

Már megint gomba? Fúj, utálom a gombát! 

Anya szomorú lett. Megesett a szívem rajtuk, ezért elmeséltem nekik egy régi történetet, amit apától hallottam, hogy megszeressem a gombát.

Egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Léna, eltévedt az erdőben. Szaladt ide, szaladt oda, de nem lelte a haza utat. Estére elfáradt, megéhezett és félelmében sírdogált. De nem tudott olyan hangosan ríni, hogy ne hallja meg azt az éktelen hangzavart, amely a tisztásról jött. Félt, de kíváncsisága erősebb volt félelménél. Óvatosan odalopakodott, és amit látott, attól olyat kacagott, hogy csak na. Gombák vitatkoztak azon, hogy melyikük a leghasznosabb. Volt, aki mérgében pöfögött, vagy a kalapját csapkodta a földhöz, más dühében a legyeket hajkurászta. A nevetésre hirtelen csend lett.

- Hát te meg mit nevetsz? Ez egy fontos kérdés. Inkább segíts eldönteni, hogy melyikünk a leghasznosabb! –

Léna szíve megesett rajtuk.

- Leszek én a bírátok, csak szép sorban mutassátok be a tudásotokat! A csiperke már mondta is:

- Én vagyok a legfinomabb gomba az egész világon, ráadásul tápláló is.

- Már hogy lennél te a legfinomabb gomba? Az én vagyok, a vargánya!

- Még hogy ti?- pöffentett milliónyi spóragyereket a pöffeteg. - Amikor még fiatal voltam, én kerültem be a legtöbb éhes szájba. Ízemhez foghatót senki nem evett kerek e világon. 

-A kis spórák vidáman szálltak a levegőben, nevetésük betöltötte a rétet.

- Én, lenni SHI-TA-KE. Kínában népszerű gyógyszer. Meggyógyít minden baj.

- Nem csak ő gyógyít, ha nem én, a penész is. A híres penicillin alkotóanyaga vagyok.

- Jó, de én nemesebb és úribb vagyok a penésznél. Én teszem finommá a szalámit! - mondja a nemes penész.

- Van még valaki? Nincs, de nem tudom eldönteni melyik gomba a legjobb.

- Van egy ötletem-szólt a csiperke- Mindegyikünk hasznos… Kivéve az a taplógomba, hiszen már a neve is sértés. - Az pedig ártatlan szemekkel hallgatta a bántásokat, szidásokat. Aztán ahogy telt az idő, esteledett és egyre hidegebb lett. Léna elkezdett fázni. Meglátta ezt a jószívű taplógomba és felajánlotta, hogy segít.

- Törj le belőlem egy darabot, és két kővel csiholj szikrát rá. 

A lány követte a tanácsot és hamarosan hatalmas tűz lobogott ott, ahol az előbb semmi sem volt. Annyira éhes volt, hogy ráfanyalodott a gomba vacsorára, megkóstolta az összes ehetőt. Meglepődött, valóban mennyeiek voltak. A fáradtság leverte a lábáról, teli gyomorral elszenderedett a tűz melegénél. Reggel madárcsicsergésre kelt, a kis tisztás fényárban úszott. Egy boszorkánykörben ébredt, melyet új barátai alkottak. Elbúcsúzott és hazaindult a napfényes ösvényen, amit gombák szegélyeztek, mutatva a haza utat.

 Kamillának nagyon tetszett a mese, de sajnos a gombát még mindig nem szereti. Viszont tegnap folyton rászállt egy háromlábú pillangó, de az már egy másik történet.

 

Nyomtatás