Kérjük támogassa Egyesületünket adója 1%-ával! Zempléni Gombász Egyesület : 18446861-1-05

Dobogókői kirándulás 2017.05.19-21.

Írta: Kascsák Istvánné.

Élmények,érzések, történések a Dobogókői kiránduláson.  

Szokásos évi buszos kirándulásra indult egyesületünk kis csapata. Vendégeket is vettünk fel útközben, a MIGE  tagjai közül  néhányan velünk tartottak. Kora este érkeztünk Dobogókőre, ahol elnökünk Kőszeginé Tóth Judit várt bennünket.Jó volt újra találkozni személyesen, rég láttuk egymást / Judit ugyan olyan energia bomba mint volt, sőt ! hegyről le, völgyből fel járja a környező hegyeket, információkat gyűjt,sokat velünk is megosztott /

A szálláshelyek elfoglalása után egy naplementés gyönyörű sétát tettünk a környéken természetesen Judit vezetésével a hely nevezetességeinek, látványának bemutatásával. 

Tarcali kirándulás 2017.05.06.

Írta: Kőszeginé Tóth Judit.

15 fő vett részt a már nyárinak mondható melegben.

Az Áldó Krisztus monumentális szobra, ahogyan a messze tájra néz, és a Citrom-bánya tiszta vizének csodás színei káprázatosak voltak.

2017.04.08. Long-erdei séta

Írta: Nagyné Pálfi Ágnes.

Kedves Gombászok!

Sajnálhatjátok, hogy a szombati - első látásra - esősnek tűnő idő miatt más program mellett döntöttetek, mert ha eljöttetek volna a délelőtti természetvédelmi területen tett könnyed túránkra, akkor 

• megismerkedhettetek volna a Long-erdő áprilisi arcával 

• élvezhettétek volna az előbújó nap csodáját a Berecki Mocsolyában

• megcsodálhattátok volna a Bodrog madárcsicsergéssel teli árterét szúnyoginvázió nélkül

• velünk együtt álmodozhattatok volna egy későbbi kucsmagomba gyűjtésről és a fokhagymás-citromos pisztrángokról

• megkóstolhattátok volna Piroska házi szilvalekváros sütijét

• megismerhettétek volna Ujj Ágival, aki szép fotókat készített

Köszönjük szépen Jaskó Gyurinak a túravezetést és Olgának az üdítő társaságot!

Májusban feltétlen vissza fogunk ide térni a gyöngyvirágtengerben gyönyörködni.

 

2017.03.15. Békales a Smaragd-völgyben

Írta: Szatmári Éva.

Március 15-én délután – az 1848-as megemlékezések után – indultunk békalesre Rudabányácskán a Smaragd-völgyben, Hegyessy Gábor vezetésével. A hűvös időjárás ellenére kb. 20 fős csapat gyűlt össze, főként egyesületi tagok, de ott volt néhány tanítványom is, akik érdeklődnek a biológia tantárgy iránt. 

Először a horgásztó szélében kerestünk békákat, ők nem mutatkoztak, láttunk viszont többféle pókot és a nedves iszapban nyomolvasást végeztünk (őz, gém?). A tó melletti sekély vízzel borított réten már ráakadtunk békapetékre, amiről rögtönzött kiselőadást is hallottunk. Megfigyeltünk és lefényképeztünk egy gyönyörű kék színű közönséges nünükét. Az erdőbe betérve úgy tűnt, itt még annyira korai a tavasz, hogy nem fogunk semmit látni. A felületes szemlélő valóban csak rügyezésre kész fákat és barna avart látott, azonban a korhadó fák alatt, a patak vizében, az avar rejtekében sok-sok élőlényt fedezhettünk fel. Tüdőfű, százlábúak, csigák, csigapeték, víziskorpió, különböző férgek és természetesen apró gombák kerültek elénk. Ezeket talán nem is kerestük volna, ha teli van az erdő kalapos gombával. Előkerült az idei év első piros (osztrák) csészegombája is. Ráakadtunk a „Koponyák völgyére”, ahol az avarból jó néhány vaddisznókoponya kandikált ki, még agyart is sikerült gyűjteni. 

A két órás séta alatt pedig beszélgettünk, élveztük a viszontlátás örömét és lélekben készültünk a nyári gombagyűjtő kirándulásokra. 

Köszönjük Heggyessy Gábornak ezt az érdekes tanulmányi sétát!

Egyéb dokumentumok

Küldjön levelet

Itt küldhet üzenetet nekünk:
UA-50943254-1